09 jul 2017

Om jag vågade fråga, Vad vill jag då andra ska säga om min familj.

0 Kommentarer

När vi tagit steget, att med nyfikenhet  titta in i vår familj och funderar över hur det fungerar att leva i den, skulle vi även passa på fråga andra som ser oss utifrån.

Det är som med vår självkännedom, det finns områden som vi vet, men inte vill visa och områden vi inte vet, men som andra ser. Tänk vilken gåva om vi vågade fråga – Vi håller på att titta över vår familj, vad vi behöver justera och vad vi ska fortsätta med, men vi skulle gärna vilja veta vad du ser i vår familj. Skall vi våga det, måste vi lita på den vi frågar, vi måste lita på att dom vill oss väl och att det är kärleksfull feedback vi får. Lyssna på det vi får till oss och försöka förhålla sig till det, med tanken ”kan det ligga något i det” innan den inre kritikern blir för stark.

På företag, organisationer och föreningar jobbas det mycket med värdegrund, vilka värderingar ska vi bygga på, hur ska besluten tas utifrån dessa, hur ska våra kunder, anställda och engagerade känna att vi står för dessa? Detta får kosta en hel del både i pengar,tid och engagemang, men meningen är också att de ska generera pengar, engagemang, medlemmar osv.  Hur vet man att det lyckats? Kanske kan det vara, när det kommer i utryck i handlingar som känns som meningsfulla,när vi analyserar mindre vad de betyder och istället helt naturligt omsätter de i vardagens arbetet.

Värderingar ska skapa en känsla och gör de oavsett om vi lever utifrån dom eller inte. Om vi inte kan omsätta våra värdegrund i handlingar som stämmer överens med dessa, tycker jag att det är dags att köra en analys, uppdatera, avinstalera  och ladda in nytt i familjens hårddisk.

Vi kan välja att använda oss av självreflektion och coachande frågor, när vi utforskar.

  • Om någon pratade om vår familj, vad skulle jag vilja att de sa då?
  • Vad vill vi att barnens kompisar ska prata om oss?
  • Vad vill vi att barnen ska säga till sina bästa vänner, om sin familj?
  • Vilka tankar och känslor ska vi ha, strax innan vi öppnar vår dörr.

När ni gör detta, försök att använda er av det berömda ”helikopter perspektivet” att se familjen i sin helhet, och på ett känslomässigt avstånd, som hjälper till att kunna se det vi inte annars ser eller vill se.

Vi har ofta en något skev uppfattning om hur vi har det i våra familjer speciellt när vi inte är tillfreds, då har vi en tendens att tänka att vi bråkar alltid, vi gör aldrig något roligt , ingen bryr sig. Det är ofta inte hela sanningen, det är här helikoptern är bra att ta till.

När vi beskrivit hur vi vill att det ska kännas i vår familj, då är det dags att vi vuxna tar ansvar för att ta nästa steg och försöker börja  justera våra handlingar, så att varje medlem i familjen upplever det.

Att det är meningsfullt betyder inte ständig harmoni eller lycka. Att ett förhållande är meningsfullt betyder att det är berikande i den meningen att det utmanar dig att utvecklas som människa och medmänniska. Jesper Juul

Om du väljer att använda dig av en Föräldra och Familjecoach, hjälper vi till att titta se familjen i ett större perspektiv och hitta era värderingar som ni vill ska kännas i er familj.

Böcker om föräldraledarskap hittar ni på http://www.familymovement.se

[topp]

Lämna ett Svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *