28 jul 2017

Vet du din roll i familjen eller är det dags att förhandla om.

0 Kommentarer

Alla har vi väll då och då dykt ner i en av de frågeställningar människor i alla tider säkert ställt sig ”vem är jag”

Vissa av oss dyker ända ner till botten av djupet, håller andan länge och letar efter sig själv. Befinner vi oss på en plats där vi inte kan ta in nytt syre kommer vi drabbas av koldioxidförgiftning, tappa orienteringen och inte veta vad som är upp eller ner och bara köra på tills vi inte klarar mer.

Det finns andra som ständigt håller håret torrt och näsan  långt över ytan, som får en kallsup bara genom att få skvätt i ansiktet och där vi inte ens vill tänka på att inte veta vad som finns där nere oavsett om det är en skatt bestående av de mest fantastiska saker.

Dessa två är naturligtvis ytterligheterna av oss, även om jag är fullt övertygad om att dessa då och då dyker upp i oss alla, vill vi verkligen utvecklas? vad läskigt? tänk om min familj inte vill veta av mig om jag ändras? min partner verkar inte gilla det som sker nu, det var ju så bra , varför ska du hålla på med det nu.

På våra arbetsplatser är det väldigt viktigt med ROLLBESKRIVNINGAR, dessa ska stå redan i annonsen för jobbet, under intervjuvn diskuteras de och vid löneförhandlingar är de ett argument, dessutom har vi förhandlingar om något skall ändras i rollen och känner vi att vi inte blir lyssnade på tar vi in en medlare eller förhandlare. Ibland blir det en diskussion om det är möjligt att stanna eller om det är dags att gå vidare.

Vad är det som hindrar oss att göra samma i våra nära relationer,

Ställ dig denna fråga.

Har du någon gång på allvar tittat över din/era roller,under ytan, under rättvisan, jämnställheten och prestigen, det är nämligen där vi måste befinna oss för att hitta vilka roller och ansvar vi har tagit på oss och varför.

I en familj som är på coachning  skulle det kunna se ut så här. 

-När det gäller kontakt med skolan, vem av er har ansvaret då?

– Det har vi båda, vi tar ex föräldramöten varannan gång, delar på hämtning och lämning, vi går båda in och tittar på nätet osv, Så det tycker vi att vi tar lika mycket ansvar för.

-Det låter som om ni pratat igenom detta. Nu skulle jag vilja att vi tar ut ett exempel och dyker ner lite djupare i det för att se hur det går till. Är föräldramöte, något de har på er skola? kan vi ta det som ett exempel att fördjupa oss i.

-Berätta om hur det går till, gärna så detaljerat som möjligt.

-Vi får ett ”pling” i telefonen om att det finns ett meddelande, nån av oss går in och kollar och gör en notering i den gemensamma kalendern ofta ligger det ju långt fram, så vi ska hinna fixa barnvakt osv, sen när det är dags brukar det bli en liten diskussion om vems tur det är, för det glömmer vi ju, sen pratar vi ihop oss om det är något den andre vill ta upp osv, sen är mötet och efter är det nån form av avrapportering.

-Ni verkar ha en rutin kring detta. Vem av er är det som ser till att läsa och föra in i kalendern?

-Det gör jag (förälder 1)

-Vem är det som påminner att, det är dags?

-Det gör jag (förälder 1)

-Vem ordnar ev barnvakt, tar upp frågan om innehåll osv?

Det gör jag (förälder 1)

-När vi nu tittat över hur det går till, lite mer under ytan. Vad blir era tankar då kring ansvar och roller?

-Att det är uppenbart att det inte är så som vi trodde och att detta säkert gäller flera situationer i familjen, mat, räkningar, aktiviteter, semester osv. Detta var jätte spännande, vi har ju gjort listor, fördelat VAB osv men detta är ju någon slags mentalt ansvar vi pratar om, det är ju nåt helt annat.

Det är exakt nu det intressanta börjar, när vi kan sluta tjafsa om dagar, minutrar och istället  börja samtala kring det som verkligen tar vår kraft och energi. Det är kanske inte själva körningen till pingisen som är jobbig utan allt runt omkring. maten, kläder, försvunna rack, tröstandes, peppandet osv, så låt oss börja fundera på våra roller.

Gör följande.

  1. skriv ner så många ”aktiviteter ” du/ni kommer på ex mat, städ, social samvaro, vänner, tvätt, läxor osv
  2. Välj ut en
  3. Bena ut i detalj, de olika momenten i det, ex matlagning, skriv ner.
  4. Notera vem som gör vad? låt det vara emotsagd, bara nyfiket lyssna – jaha så tänker du.
  5. Gör några till på samma sätt
  6. Kan ni se ett mönster? kanske blir det tydligt att en står ”alltid” för planerandet, tröstandes, omsorgen osv
  7. Nu har ni börjat se era roller, hur känns det? Vad tänker du /ni nu?
  8. Är du nöjd med det du upptäkt? Vill du ha den rollen?
  9. Fyller det en funktion för dig ( även om du tycker det är jobbigt) ex att vara behövd.
  10. Vill du göra någon justering?

Så ni som läser detta, våga dyk ner under ytan. det är nämligen där skatten finns, kom bara ihåg att ta dig upp till ytan för att andas och se dig och din familj just som den är, unikt, utvecklingsbar och din skatt till utveckling. om det behövs får man lov att hålla för näsan.

 

Här kan du beställa våra böcker på svenska och arabiska.

 

Välkommen till Family Movement

[topp]

Lämna ett Svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *